Jak podawać wódkę?

0
(0)

Przeźroczysty bądź kolorowy trunek od kilku już wieków obecny jest na polskich stołach. Niegdyś opatentowany w celach leczniczych i do tworzenia perfum, dziś jest jednym z najbardziej utożsamianych z Polską trunków. To podobnie jak myśląc o szkockich trunkach, od razu pojawia się whisky, a o francuskich szampan. Polska wódka jest nie tylko jednym z najbardziej znanych i docenianych trunków na świecie, lecz również doczekała się swojej definicji, określonej w ustawie i wpisana jest na listę rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych.

Picie wódki, podobnie jak innych trunków, wiąże się z określonymi zasadami. Zatem, jak podawać wódkę? Konieczne jest odpowiednie szkło, schłodzenie butelki z wódką, właściwe nalewanie trunków i jej smakowanie. Jeśli chcesz serwować wódkę, jak czynią to koneserzy, koniecznie poznaj zasady!

13 stycznia- dzień Polskiej Wódki

To nie tylko symboliczny dzień wódki, bo Polska jest jednym z największych producentem wódki w Unii Europejskiej i zajmuje wysoką pozycję jeśli chodzi o światowe rynki. Jesteśmy doceniani za segment premium. Światowi koneserzy uwielbiają się raczyć polską, mocną wódką w różnych odsłonach. Bo czystą wódką jak i innymi trunkami czy herbatą można się degustować.

W 2013 roku, dokładnie 13 stycznia, zaczęła obowiązywać definicja Polskiej Wódki. Ustawa jednoznacznie określa jak powstaje wódka, by została uznana za naszą. Natomiast wpis do rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych oznacza, że oryginalny smak i jakość naszych wysokoprocentowych trunków zależy od czynników geograficznych, czyli m.in. od gleby, klimatu, nasłonecznienia.

Nasza wódka doceniana jest w wielu zakątkach świata, dlatego koniecznie musisz wiedzieć, jak podawać wódkę gościom, by celebrować chwile spędzone przy tym trunku. Zwłaszcza że zazwyczaj dba się o oprawę dla wina, whisky czy szampana, to dlaczego pomijać wódkę?!

Kieliszki do wysokoprocentowych trunków- jak podawać wódkę?

Tak jak najszlachetniejsza ceramika biała, porcelana, gości na stołach, gdy serwujesz wykwintny obiad bądź kolację, tak przy podawaniu wódki, konieczne jest najlepsze szkło. Kieliszki, cooler, karafka, a nawet luksusowy mini barek dodają elegancji na stole i zdecydowanie przyjemniej sięga się po kieliszek.

Kieliszki do czystej

Do tradycyjnej, czystej wódki najlepiej sprawdzają się smukłe kieliszki typu flute glass. Koneserzy stawiają na najwyższej klasy kieliszki, zdobione kryształami, bursztynem i innymi cennymi dodatkami. Propozycje z najwyższej półki przypominają małe dzieła sztuki.

Kieliszki do wódki mogą być również lekko rozszerzane u góry i z grubszym dnem. Proste i klasyczne. Poza tym czystą możesz podawać również w kieliszkach na nóżce.

Kieliszki do kolorowych wódek

Serwuje się je w kieliszkach na nóżce. Raczej nie nalewa się ich do kieliszków bez nóżki. Kieliszki z nóżką uznawane są za bardziej uniwersalne, bo podasz w nich zarówno czystą wódkę jak i kolorową.

Jakiej pojemności powinny być kieliszki do wódki?

Klasyczny kieliszek do czystej ma 25 ml. Natomiast może być on większy. W przypadku pojemności jest dużo swobody i wybór zależy od indywidualnych preferencji. Wódki smakowe, ziołowe i wytrawne, zazwyczaj nalewa się do kieliszków o pojemności 40 ml.

Oprócz tego, jak podawać wódkę, istotne znaczenie ma ilość nalanego trunku. Wódki kolorowe nie leje się po brzeg kieliszka. Należy zostawić minim 3 mm. Natomiast wódki czyste można lać praktycznie do brzegu, pamiętając, że goście muszą taki kieliszek podnieść i napić się z niego. Dlatego, aby nie musieli ‘walczyć’ z kieliszkiem i lejącym się po ręce trunkiem, warto nalać czystej tyle, by z łatwością unieść kieliszek.

W jakiej temperaturze podawać wódkę?

Wielu gospodarzy bez względu na rodzaj wódki stosuje jedną zasadę: mocno schładza. Natomiast temperatura w jakiej podaje się wysokoprocentowe alkohole zależy od ich rodzaju. Przetrzymanie trunku w zamrażalniku kończy się utratą walorów smakowych. Dlatego koniecznie trzymaj rękę na pulsie chłodząc wódkę!

Według koneserów najlepsza wódka ma temperaturę:

  • czysta- 6 st. C.,
  • jednokrotnie destylowane- temperatura pokojowa,
  • ziołowe- temperatura pokojowa,
  • słodkie- temperatura pokojowa,
  • wytrawne, półwytrawne- 13 st. C.

Zazwyczaj na polskich stołach gości czysta wódka, więc koniecznie musisz ją schłodzić przed przybyciem gości. Po nalaniu trunku do kieliszków, najlepiej włożyć ją do coolera z lodem. To praktyczne rozwiązanie, dzięki któremu wódka utrzymuje właściwą temperaturę i nie spływają z niej krople na stół, pozostawiając plamę.

Kieliszki do zamrażarki

Lekko oszronione kieliszki na stole to znak dla gości, że gospodarz pomyślał o każdym detalu! Bo jak podawać wódkę, to z klasą. Schłodzone kieliszki mają jedną dużą zaletę, sprawiają, że nalany trunek nie straci szybko temperatury. Zanim gospodarz napełni wszystkie kieliszki i wzniesie toast wódka zaczyna się ogrzewać. Dzięki schłodzonym kieliszkom, goście będą mieć przyjemniejsze odczucia smakowe. Tak przygotowane kieliszki świetnie uzupełniają posrebrzane sztućce do przekąsek i pozostałe elementy zastawy.

To, na ile włożyć kieliszki do zamrażarki, zależy od ich rodzaju. Natomiast jest to od kilkunastu minut do około 20 minut. Jeśli pojawi się na nich delikatny szron, to znaczy że są gotowe, by stanąć na stole.

Nalewamy z prawej strony

Etykieta serwowania mocnych trunków określa jasno, że wódkę należy nalewać stojąc za gościem, po jego prawej stronie. Zanim jednak zaczniesz napełniać kieliszki, owiń serwetką szyjkę butelki, by nie spływały z niej krople do kieliszka i na stół. Wódkę zawsze nalewa gospodarz. Kolejną kolejkę dopiero, gdy wszystkie kieliszki będą puste.

Na rodzinnych biesiadach przyjęło się, że kieliszek pije się na raz, natomiast na ważnych spotkaniach mile widziane jest wypicie połowy kieliszka na jeden raz. W końcu wódką, ze względu na zawartość procentową, należy się delektować.

Jest jeszcze jednak istotna zasada związana z piciem wódki. Jeśli ktoś nie chce jej spożywać, nie należy naciskać, dociekać powodów, namawiać. Nie jest to komfortowa sytuacja dla gości, dlatego należy uszanować decyzje osób, które nie piją wódki.

Kilka praktycznych wskazówek na koniec

  • Zarówno wódki czyste jak i kolorowe możesz serwować z różnymi potrawami. Nie musi to być śledzik czy tłusta kuchnia. Zasada jest taka, by do delikatnych wódek dobierać dania, które nie przyćmią ich smaku, czyli nieostre i nieintensywne.
  • Ze względu na to, że wódka jest ostrym w smaku trunkiem większość osób popija ją bądź przegryza coś. Jeśli chodzi o napoje, to najlepiej podać wodę z cytryną bądź soki, bądź wodę niegazowaną.
  • Stukanie się kieliszkami nie jest już modne. Wystarczy sam toast i uniesienie kieliszka.
  • Kieliszki z nóżką najlepiej trzymać za nóżkę, dzięki czemu nie jest ogrzewany kieliszek, co przekłada się na temperaturę trunku.

Delektowanie się wódkami rożnego rodzaju jest wielką przyjemnością, ale pod warunkiem, że są serwowane w odpowiedni sposób. Jako gospodarz imprezy, koniecznie o to zadbaj.

Oceń ten artykuł

Średnia ocena 0 / 5. Ilość ocen: 0