Historia degustacji herbaty

0
(0)

Herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów, które pije się na całym świecie. Ma niesamowity smak i aromat, który można jeszcze bardziej ulepszyć, dodając do niej cytrynę, miód, miętę lub mleko. Oczywiście w każdej odsłonie jest przepyszna, zatem nic dziwnego, że posiada tak wielu zwolenników, którzy po prostu ją kochają. Historia degustacji herbaty sięga wielu lat wstecz, gdyż napój ten został odkryty wieki temu. Powstaje on z liści i pąków grupy roślin, które należą do rodzaju kamelia, a według legendy jego początki sięgają 2737 roku p.n.e.

Statystyki mówią, że najwięcej herbaty pije się w Turcji, Irlandii oraz Wielkiej Brytanii. Spożycie tego napoju na świecie jest naprawdę ogromne, ponieważ miliony osób dziennie po niego sięgają. Herbatę pije się nie tylko rano, ale przede wszystkim w ciągu dnia oraz kilka godzin przed snem. Jest zdrowym napojem, dlatego śmiało mogą ją spożywać nie tylko dorośli, ale i również dzieci. Co, więcej posiada właściwości zdrowotne tak, więc warto ją regularnie pić.

W czym pić herbatę?

Niewątpliwie najlepszym naczyniem do degustacji herbaty jest porcelanowa filiżanka, która doskonale podkreśli jej smak i aromat. Ponadto każdej okazji nada odświętnego charakteru, bez względu na to, czy jest to zwykłe spotkanie towarzyskie, czy też bardziej eleganckie przyjęcie. Dzięki wysokiej trwałości i łatwości w czyszczeniu z porcelanowej filiżanki można korzystać nie tylko od święta, ale i również na co dzień.

Jest idealnym sposobem na rozkoszowanie się pyszną herbatą w samotności lub w gronie najbliższych. Filiżanki z porcelany to klasa sama w sobie, dlatego warto mieć je w swoim domu. Aby je zakupić nie trzeba odwiedzać wielu sklepów stacjonarnych, bowiem wystarczy tylko zajrzeć na platformę Luxury Products, gdzie ich wybór jest ogromny.

Można tam znaleźć wyroby od najlepszych producentów takich, jak Bordallo Pinheiro, Le Ceramiche, Tettau, Zaramella Argenti oraz wielu innych. Jest tam dostępna również oryginalna porcelana z Niemiec Seltmann Weiden. Zachwyca ona ciekawym wzornictwem, oryginalną koncepcją, a także wysoką jakością.

filizanka do degustacji herbaty
filizanka do herbaty
gdzie kupic filizanke do herbaty
jaka filizanka do herbaty
porcelanowa filizanka do herbaty
w czym pic herbate

Historia degustacji herbaty – co warto o niej wiedzieć?

Herbata dotarła do Polski z Francji w 1664 roku. Na samym początku traktowano ją, jako ziele lecznicze, a dopiero w drugiej połowie XVIII wieku przyjęto zwyczaj picia tego napoju. W tamtych czasach herbata była bardziej kosztowna, niż teraz, dlatego spożywali ją głównie mieszczanie, magnaci i szlachta. Historia degustacji herbaty jest bardzo ciekawa, dlatego powinien poznać ją każdy, kto lubi ten napój, a wiadomo, że takich osób jest naprawdę mnóstwo. Herbata zaraz po wodzie jest najczęściej spożywanym napojem, który pije się nie tylko w zimie, ale i również latem.

Jakie są rodzaje herbaty?

Herbata ma więcej, niż tysiąc odmian, a najbardziej znanym rodzajem jest oczywiście herbata czarna. Otrzymuje się ją w wyniku procesu, który polega na więdnięciu, skręcaniu, utlenianiu i suszeniu. Kolejnym również popularnym rodzajem jest herbata zielona, która powstaje z liści – są one po zerwaniu suszone i poddawane działaniu wysokiej temperatury. Posiada ona bardzo dobre właściwości lecznicze, które wynikają z zawartych w niej polifenoli.

Wyróżnia się także herbatę białą, żółtą, pu-erh, ulung, a także herbaty aromatyzowane, które są mniej znane. Oczywiście sposób przyrządzania herbaty może się w poszczególnych przypadkach nieco różnić. Dla przykładu czarną herbatę, należy zalać wrzącą wodą i parzyć od trzech do pięciu minut. Natomiast tą zieloną trzeba zalać trochę chłodniejszą wodą i nie parzyć dłużej, niż trzy minuty.

Zawsze jest dobry czas na wypicie herbaty

Nie tylko miłośnicy herbaty twierdzą, że zawsze jest dobry czas na wypicie tego napoju, bowiem dużo osób też tak uważa. Można się nią delektować nie tylko w mroźne zimowe dni, ale i również podczas upałów, gdyż ochładza organizm. Najczęściej pije się ją do śniadania, po obiedzie, ponieważ wspomaga trawienie, a także w ramach deseru. Herbata jest dobrym sposobem na poprawę humoru, zmęczenie oraz spokojny sen.

Dzięki niej można się zrelaksować i odpocząć, tylko trzeba pamiętać, aby dobrze dobrać ją do pory dnia. Na wypicie herbaty zawsze jest czas, dlatego nigdy nie należy z niej rezygnować, tylko się nią delektować w każdej wolnej chwili.

Jaka herbata jest najzdrowsza?

Za najzdrowszą herbatę uważana jest herbata zielona, która nie tylko przyspiesza spalanie kalorii, ale przede wszystkim poprawia metabolizm. Zawiera ona bardzo dużą liczbę antyoksydantów, które działają antybakteryjnie. Zdrowa jest również herbata biała, która posiada świetne właściwości lecznicze. Regularne spożywanie tego napoju łagodzi reakcje alergiczne oraz zapobiega chorobom układu krążenia.

Oczywiście herbatę można pić codziennie, ponieważ nie ma negatywnego wpływu na zdrowie. Tylko trzeba pamiętać o tym, aby degustować ją w odpowiednim naczyniu. Takim, jak na przykład porcelanowa filiżanka, która w pełni wydobędzie jej smak i aromat. Herbata posiada mnóstwo dobrych właściwości, dlatego warto ją często pić.

Oceń ten artykuł

Średnia ocena 0 / 5. Ilość ocen: 0

2 thoughts on “Historia degustacji herbaty

Comments are closed.