Kultura degustacji wina
Dla wielu koneserów degustacja wina to prawdziwie majestatyczna chwila. Połączona z ważnymi rytuałami i niemożliwymi do obejścia krokami, tworzy bezkonkurencyjny klimat pełen elegancji i wykwintności. Historia rozpowszechniania się wina na świecie sięga czasów prehistorii. Wędrujący przez wieki alkoholowy napój uzyskiwany przy pomocy fermentacji moszczu winogronowego, zbierał coraz to więcej nowych rytuałów. W XXI wieku możemy rozróżnić już 1300 rodzajów winogron, dzięki czemu uzyskujemy 1300 gatunków win. Od tego czasu powstało również wiele kulturowych zasad, które są stale praktykowane i przekazywane kolejnym pokoleniom.
Wybór odpowiedniego kieliszka
Ważnym punktem w degustacji wina, jest dobór odpowiednich kieliszków. Można powiedzieć, że każdy szczep wina posiada swój własny typ kieliszka. Wyróżnia się jednak podstawowe rodzaje naczyń do degustacji. Pierwszym wariantem są lampki do wina czerwonego, które są większe i posiadają dużą, pękatą czaszę. Kolejny rodzaj to kieliszki do wina białego wyróżniające się węższą czaszą i mniejszą budową. Mogłoby się wydawać, że wybór kieliszka nie będzie miał wpływu na smak alkoholu. Jednak odpowiednio dobrane naczynie wpływa na aromat i prawidłowe napowietrzenie wina. Co ciekawe, wybór kieliszka wskazuje również na ilość znajdującego się w nim napoju. Punktem odniesienia jest najszersze miejsce czaszy lampki zaznaczające linię, do której powinno się nalać alkohol. Warto pamiętać również o dosyć rozpowszechnionej już zasadzie, że kieliszek powinien być trzymany za nóżkę naczynia zamiast za jego spód. Taka czynność może doprowadzić do niepotrzebnego nagrzania się wina, co spowoduje utratę części walorów smakowych. Przy wyborze odpowiednich kieliszków z pewnością pomoże sklep Luxury Products.
Odpowiednie przygotowanie wina przed podaniem
Wydawać by się mogło, że przygotowanie wina do degustacji zaczyna się na podaniu odpowiednich kieliszków a kończy na bezpiecznym odkorkowaniu alkoholu. Nic bardziej mylnego, ceremonia degustacji wina zawiera w sobie parę istotnych punktów. Wino należy przed podaniem schłodzić do odpowiedniej temperatury. Przy winach czerwonym temperatura wynosi od 15 do 17 stopni Celsjusza, dla win białych będzie to od 8 do 10 stopni Celsjusza. Alkohol powinno chłodzić się w lodówce. Poleca się otwarcie wina na godzinę przed degustacją. Sprawia to, że dostające się do środka powietrze pozytywnie wpływa na jego aromat i smak. Jeśli podawany alkohol nie będzie serwowany na świeżym powietrzu, to wystarczy na ten czas zostawić butelkę luźno zakręconą lub odkorkowaną. Osoba serwująca wino powinna pamiętać o tym, aby nalewać je z prawej strony gościa po to, aby widział on etykietę.
Jak dzięki zmysłom degustować wino
Zmysły człowieka odpowiadają za odbierania zewnętrznych bodźców, dzięki odpowiednim receptorom. Tym samym umożliwiają one również docenienie wartości płynących z serwowanego wina. Zmysły które biorą udział w degustacji alkoholu to wzrok, węch oraz oczywiście smak. Otwierając się na zasady poznawania wina przy pomocy zmysłów, można poszerzyć własne horyzonty o nowe, przyjemniejsze doznania.
- W winie dzięki obserwacji, możemy ocenić jego przejrzystość, barwę oraz intensywność. Zaleca się spoglądanie na ciecz nad białą powierzchnią, może być to jasna kartka lub serwetka. Umożliwi to ocenienie struktury i barwy wina, zmysł wzroku pozwala również ustalić jaka występuję przejrzystość i zmętnienie alkoholu. Co ciekawe poprzez lekkie przelanie alkoholu po ściankach kieliszka, można ocenić czy wino jest gęste, rzadkie, zawierające większą czy mniejszą zawartość alkoholu. Gdy napój spływa wolno to tym samym posiada większą gęstość oraz troszkę wyższą zawartość alkoholu, analogicznie, spływając szybciej jego gęstość jest mniejsza.
- Zmysł smaku umożliwia dogłębne ocenienie jakości degustowanego wina, tworzy doskonałe trio z resztą doznawanych odczuć. Ważną rolę w tym punkcie odgrywają kubki smakowe, degustowane wino powinno być rozprowadzone po całej powierzchni języka i przytrzymane przez krótką chwilę. Dzięki temu zabiegowi, walory smakowe wina dotrą do wszystkich kubków smakowych.
- Zmysł węchu umożliwia koneserowi na rozpłynięcie się pośród wyjątkowych, winnych aromatów. Każdy szczep wina posiada swoją własną gamę zapachów, która roztacza piękne i głębokie aromaty. W jeszcze lepszym doznaniu zapachowym może pomóc odpowiednio dobrany kieliszek, taki który zwęża się u góry, oraz delikatne zakręcenie naczyniem. Poruszenie winem pozwala na połączenie się go z powietrzem, który wpływa na wzmocnienie smaku oraz uwolnienie się aromatów.
Jaka jest najważniejsza cecha odpowiednio przygotowanego wina
Przy pomocy trzech zmysłów, można dokonać precyzyjnej oceny smaku wina. Oczywiście, każda osoba może posiadać swój osobisty typ alkoholu, który podbija jego kubki smakowe, cieszy oko oraz otula wyjątkowym zapachem. Na przestrzeni lat, wielu koneserów zgodnie stwierdza, że najważniejszą cechą tego napoju alkoholowego jest zachowana równowaga między ilością cukru, tanin, kwaskowatością a zawartością alkoholu. Wino określone mianem wysokiej klasy, posiada doskonałą harmonię między powyższymi cechami i pozostawia na ustach długi, intensywny finisz. Zachowując spójność pomiędzy zmysłem wzroku, smaku i węchu, jednym z ważniejszych aspektów jest również bukiet zawarty w winie, co oznacza rozwijające się i dojrzewające w nim zapachy. Kultura degustacji wina wskazuje na elegancką i szykowną ceremonię, która cieszy zarówno pod względem estetycznym jak i smakowym.