Czy w naczyniach miedzianych można gotować?
Garnki, patelnie i rondle z miedzi cieszą się bardzo dużym uznaniem wśród profesjonalnych kucharzy i miłośników gotowania. A, wynika to z tego, że efektowanie wyglądają i gwarantują niezawodność. Więc pytanie, czy w naczyniach miedzianych można gotować wydaje się wręcz retoryczne, bowiem są one do tego stworzone. Dzięki nim przygotowanie obiadu, a nawet wykwintnego posiłku staje się łatwiejsze, przyjemniejsze i dużo szybsze.
Czy w naczyniach miedzianych można gotować?
Gotowanie w naczyniach miedzianych niesie za sobą szereg korzyści. Pierwszą i najważniejszą jest zdrowie oraz bezpieczeństwo – nie wytwarzają one żadnych zapachów ani substancji szkodliwych, które mogłyby niekorzystnie wpłynąć na smak potraw i samopoczucie. Kolejną są wartości odżywcze, których dania nie tracą.
Ponadto gotowanie z wykorzystaniem naczyń z miedzi jest łatwiejsze – składniki nie przywierają do dna garnka, a także szybsze – naczynia równomiernie się rozgrzewają, co skraca czas przygotowywania potraw. Zatem wniosek jest jeden – naczynia te są niezastąpione.
Główne zalety naczyń z miedzi
Znaczącą zaletą tych naczyń jest na pewno ogromna trwałość. Bowiem miedź jest solidnym i wytrzymałym materiałem, który dodatkowo charakteryzuje się odpornością na wysokie temperatury. Ma ona także właściwości antybakteryjne, co zmniejsza ryzyko przenoszenia bakterii do żywności.
Co, więcej naczynia wykonane z miedzi mają piękny i elegancki design, dlatego poza funkcją praktyczną, pełnią także rolę dekoracyjną. Stanowią ponadczasowy element wystroju w kuchni, która dzięki nim wygląda zupełnie inaczej.
Miedziane naczynia – niezbędnik w każdej kuchni
Naczynia miedziane uważane są za wielofunkcyjne, dlatego stanowią niezbędnik w każdej kuchni. Dają możliwość przygotowania wielu różnych mniej i bardziej skomplikowanych potraw. Dbają nie tylko o ich smak, ale i jakość, która dzięki nim zawsze jest na wysokim poziomie. Z ich wykorzystaniem można nie tylko gotować, ale i smażyć, piec oraz dusić rozmaite potrawy.
Miedziane naczynia są także przystosowane do różnego rodzaju kuchenek – gazowych, elektrycznych i ceramicznych. Ponadto występują w wielu wariantach wielkościowych, dlatego można w nich przygotować na przykład większą lub mniejszą ilość zupy. Posiadają również pokrywki, które pomagają głównie w utrzymaniu ciepła wewnątrz garnka.
Jakie są najpopularniejsze naczynia z miedzi?
Wśród najczęściej stosowanych naczyń miedzianych wyróżnia się garnki, patelnie, rondle oraz brytfanny. Poza nimi w kuchni bardzo często używane są także foremki, woki, blachy do pieczenia, miski, kubki oraz naczynia do zapiekania.
Wszystkie te naczynia zapewniają wysokie bezpieczeństwo podczas gotowania, dlatego można z nich korzystać bez żadnych obaw. Oczywiście nie wpływają także negatywnie na zdrowie, a wręcz przeciwnie, niosą za sobą same korzyści. Tak, więc nic dziwnego, że są najchętniej wybieranymi naczyniami, zarówno do domowych, jak i profesjonalnych kuchni.
Co można gotować w miedzianych naczyniach?
W garnkach z miedzi można przygotować wiele rozmaitych potraw i to nie tylko tych delikatnych. Nadają się przede wszystkim do przyrządzenia różnych zup, sosów, dań z ryżu, a nawet deserów. Nie lubią one, jednak potraw kwasowych, do których wykorzystuje się głównie takie składniki, jak pomidory, ocet i wino. Tak, więc posiadając tego typu garnki należy na to uważać, aby uniknąć reakcji chemicznych. Miedziane naczynia to naprawdę bardzo dobre naczynia trzeba tylko odpowiednio się z nimi obchodzić i stosować do zaleceń.
W jaki sposób dbać o garnki i patelnie?
W pielęgnacji naczyń wykonanych z miedzi nie ma nic skomplikowanego. Wystarczy tylko trochę wiedzy, a przez długi czas będą wyglądały tak samo, jak w dniu zakupu. A, więc zalecane jest przede wszystkim mycie ręczne, które w przeciwieństwie do mycia w zmywarce nie uszkodzi powierzchni garnków. A, należy do niego używać tylko delikatnych środków czyszczących lub domowych – soku z cytryny połączonego z sodą oczyszczoną oraz miękkiej gąbki.
Po umyciu ważne jest także dokładne osuszenie naczyń i odstawienie ich na miejsce. Wykonując regularnie tego typu czynności, można cieszyć się doskonałym wyglądem i funkcjonalnością garnków i patelni przez długie lata.
Dla kogo naczynia z miedzi?
Miedziane naczynia są przeznaczone dla wszystkich, którzy lubią gotować. A, w szczególności docenią je Ci, którzy cenią estetykę, praktyczność i funkcjonalność w swojej kuchni. Na co dzień korzystają z nich nie tylko amatorzy, ale i profesjonaliści, którym bardzo dobrze się na nich pracuje. Garnki, patelnie, woki i rondle wykonane z miedzi niosą za sobą szereg możliwości kulinarnych. Pozwalają na eksperymentowanie z różnymi potrawami i smakami. Poza tym, że wymagają regularnej i dość czasochłonnej pielęgnacji nie mają absolutnie żadnych wad, dlatego są numerem jeden w kategorii najlepszych naczyń kuchennych.
Ile kosztują miedziane naczynia?
Na ogół garnki miedziane nie należą do najtańszych, ale mimo wszystko warto zapłacić każdą cenę, aby mieć je w swojej kuchni. Dla przykładu średniej wielkości garnek może kosztować między dwa, a trzy tysiące złotych. Natomiast cena dużego garnka może wynosić ponad cztery tysiące złotych. Jeśli, jednak chodzi o patelnie z miedzi to można ją kupić już za około tysiąc pięćset złotych, wok w cenie od ponad dwóch tysięcy, a rondel za mniej, niż dwa tysiące złotych. Jak widać, ceny prezentują się na dość podobnym poziomie, choć w dużej mierze zależą od przeznaczenia naczynia oraz jego pojemności.
Wysokiej jakości garnki – polecane marki
Najchętniej wybieranymi naczyniami z miedzi są te produkowane przez znane i sprawdzone marki. Zalicza się do nich przede wszystkim Ruffoni, Cu Artigiana, Falk Culinair, Hestan, a także Tanucci. Produkty te odznaczają się bardzo wysoką jakością, praktycznością i funkcjonalnością. Są też bardzo atrakcyjne wizualnie, co jeszcze bardziej zachęca do ich zakupu.